Sayfa Yükleniyor.
Lütfen Bekleyin...
info@zedinokspaslanmaz.com.tr 0.212 558 09 42 - 558 09 43

Bilgi Bankası

Paslanmaz çelikler içerdikleri yüksek oranda Krom (Cr) ve Nikel ( Ni ) sayesinde atmosferik koşullara ,suya , asitlere ve yüksek sıcaklıklardaki ortamlara dayanıklı malzemelerdir.Bu iki elementin dışında paslanmaz çeliklere ilave edilen Bakır (Cu) , Titanyum ( Ti ) gibi elementler de paslanmaz çeliklere çok değişik amaçlar da kullanımı sağlayacak özellikleri kazandırır. Paslanmaz çelikler , diğer çelik türlerine göre fiyat bakımından pahalı olsa da uzun ömürlü olmaları ,tümüyle tekrar geri kazanabilmeleri sebebi ile kullanıldığı ürürün tüm ömrü dikkate alındığında , malzeme ve işçilik maliyetleri açısından kullanımlarının daha ekonomik olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. 

 * Üstün korozyon dayanıklığı ,
 * Yüksek ve düşük sıcaklıklarda kullanılabilme özelliği 
 * Mevcut imalat proseslerinde kolayca kullanılabilmesi 
 * Yüksek mekanik dayanımlarının iyi olması 
 * Hijyenik amaçlı kullanım özellikleri 
 * Üstün estetik görünüm özellikleri 
 * Uzun ömürlü ve ekonomik olmaları     

1-Ferritik Paslanmaz Çelikler ; AISI 409,430,430Tİ ,439,39, 405,442,446 
2-Martenzitik Paslanmaz Çelikler ; AISI 410 ,420 , 440A ,440C 
3-Ostenitik -Ferritik Paslanmaz Çelikler ;2205 ,329 
4-Ostenitik Paslanmaz Çelikler;AISI201,301,304, 304,304LN,309,309S,310,310S,316,316L,316LN,316Tİ, 321,347 
5-Çökeltme Sertleşmesi Yapabilen Paslanmaz Çelikler ; AISI 631,632

 Paslanmaz Çelik Kimyasal Analizleri 
 Paslanmaz Çelik İmalat Özellikleri 
 Standart Paslanmaz Çeliklerin Kullanım Özellikleri

Şirketimiz kısaca Paslanmaz Çelik İthalatı ve Satışı , İnşaat Taahhüt alanlarında faaliyet göstermektedir.

 Binalar
 
* İş ve Alışveriş Merkezleri, İdari Binalar, 
 * Hastaneler,  Toplu Konutlar, Tatil Köyleri
 * Restorasyon, Peyzaj ve Çevre Düzenleme
 * Arazi Değerlendirme Projeleri, Konut İnşaatları, Depo ve Antrepo Binaları
 
 Endüstriyel Tesisler
 *  Fabrikalar, Atıksu & İçme suyu Arıtma Tesisleri

 Altyapı İşleri

 * İsale Hatları ve Pompa İstasyonları Su depoları,Sulama_Tesisleri
 * Altyapı Rehabilitasyonları
 * Çevre Düzenleme
 * Temiz Su ve Atık Su Kollektörler
 
 Deniz Yapıları
 
 * Rıhtımlar, Dalgakıranlar

 Ulaşım Yapıları
 
* Karayolları Projeleri
 * Yollar, Köprüler, Kazı, Dolgu, Zemin Islahı, Dere Islahı
 * Anroşman

Öncelikle, paslanmaz çeliğin aşınmaya karşı neden bu kadar dayanıklı olduğunu anlamak önemlidir. Paslanmaz çelikteki alaşım elementleri yüzeyde ince, şeffaf bir pasif tabaka oluştururlar. Bu koruyucu pasif tabaka her ne kadar sadece birkaç atom kalınlığında olsa da, hava veya sudan gelen oksijenin varlığında anında yeniden oluşur, böylece malzeme çizildiği veya zarar gördüğü zaman bile bu pasif tabaka yüzeyi aşınmaya karşı korumaya devam eder.

Bu da, onlarca yıl kullanıldıktan sonra dahi paslanmaz çeliğin parlak ve canlı kalması için neden hiçbir kaplamaya veya aşınmaya karşı koruyucu başka maddelere gerek duymamasının nedenini açıklar.   

İlk temizlik genelde bina sahiplerine teslim edilmeden önce yapılır. Eğer paslanmaz çelik parçalar uygun şekilde korunmuşsa, teslimat sırasında basit “bakım temizliği” muhtemelen yeterli olacaktır.

Paslanmaz çelik parçalar imalat, nakliye ve montaj sırasında genelde yapışkan bir plastik film korunur.

Her ne kadar hasar ve kirlenmeye karşı mükemmel koruma sağlasalar da, bazı plastik filmler güneş ışığındaki morötesi ışınıma maruz kalınca bozulabilir ve yerlerinden soyulmaları zorlaşabilir. Filmdeki yapışkanlar da paslanmaz çelik yüzeye yapışabilir.

Yerleştirme /   kurma aşaması sırasında sağladıkları korumaya gerek kalmadığı andan itibaren koruyucu plastik filmlerin, binanın üstünden başlanıp aşağıya doğru çalışılmak suretiyle sökülmesi gerekir.

Harç ve çimento lekeleri az miktarda fosforik asit içeren bir çözelti ile çıkarılabilir. Su (tercihen deiyonize su) ile durulanıp ve kurulanır. Deiyonize su ile su lekesi riski azalır.

Tescilli ürünler, yüzey tipi konusunda uzman firmalardan temin edilebilir. Paslanmaz çelik üzerinde harç sökücülerin veya seyreltik hidroklorik asittin kullanılmasına asla izin vermemek gerekir. Eğer bunlar yanlışlıkla paslanmaz çelik üzerine uygulanmış veya dökülmüş ise bol miktarda temiz su ile durulayın.

İnşaat yüklenicileri ve pazarlamacıları hidroklorik asit içeren tescilli harç sökücülerinin paslanmaz çelik bileşenler için ne kadar tehlikeli olduğunun her zaman farkında olmayabilirler. Buna dikkat etmek gerekir.Eğer mümkünse işlemlerin sırası değiştirilmeli ve yakın yerlere süpürgelik veya ayaklık gibi çelik bileşenler yerleştirilmeden önce seramik karoların döşenmesi ve temizlenmesi işlemi tamamlanmalıdır.

Aletlerden gelen veya inşaat çeliği, yapı iskelesi boru sistemi, vs. ile temas sonucu buluşan demir kırıntılarının derhal temizlenmesi gerekir.

Çelik tozu partikülleri (paslanmaz olmayan) karbon çeliğin kaynaklanması, kesilmesi, delinmesi ve taşlanması gibi işlemler esnasında oluşur ve kısa zamanda paslanır.Bu partiküller hem kendileri aşınırlar hem de paslanmaz çeliğin kendi onaran “pasif filmini” bölgesel olarak kırarlar ve bunların normalde iyi olan aşınma direncine rağmen, oyuklu aşınmaya neden olabilirler.

Erken aşamadaki hafif birikimler mutfaklarda kullanılan “ scotch Brite ” tipi naylon süngerlerle mekanik olarak çıkartılabilirler. Başka bir seçenek olarak bu kirler, fosforik asit içeren tescilli bir paslanmaz çelik temizleyicisi ile de çıkartılabilirler.

Eğer oyuklar olmuşsa yüzeyi eski haline getirmek için oyukların ciddiyetine bağlı olarak asitle dekapaj veya mekanik düzeltme işlemi gerekir.Şantiyedeki bölgesel uygulamalar için macun formunda dekapaj maddeleri mevcuttur. Bu ürünlerin üreticinin talimata uygun olarak kullanılmasına dikkat etmek gerekir, böylece güvenli bir çalışma sistemi sağlanır ve konuyla ilgili çevre koruma yasalarına sadık kalınabilir. Yüzey tipi konusunda uzman firmalar bu hizmeti genelde şantiyede verirler.

Dekapaj işlemi yüzeyin aşınma direncini eski getirmekle birlikte çeliğin yüzey görünümünü değiştirebilir. Orijinal yüzey tipini yeniden sağlamak için mekanik veya kimyasal ek işlemler gerekebilir. Bu nedenle öncelikle kirletici parçacıklardan sakınmak gerekir, bunun için de başka işler yapılırken ya paslanmaz çelik parçalar korunur, ya da bunlar kirlilik yaratabilecek diğer işlemlerin tamamladıktan sonra yerleştirir.

Bina cepheleri gibi harici uygulamalarda birikim süresine ve miktarına bağlı olarak yağmurların genelde kir birikimi ve diğer tortuları etkin bir biçimde yıkayarak çıkarması beklenebilir.

Rutin temizlik sırasında havayla birlikte taşınan kirletici parçaların temizlendiğinden emin olmak için korunaklı bölgelere dikkat etmek gerekir.Bu durum özellikle deniz ve sanayi ortamlarında önemlidir aksi taktirde, yani havayla taşınan klorür veya SOx birikimleri etkin biçimde temizlenmedikleri zaman bölgesel aşınmaya neden olurlar.

Dahili uygulamalarda parmak izleri sorun olabilir. Paslanmaz çelikler için geniş bir yelpazede yer alan yüzey tipleri mevcuttur, bunların çoğu da (yoğun trafik) ağır yüke maruz kalınan kamusal alanlarda kullanılmaya çok uygundur. Tasarım sürecinde, parmak izi lekelerine karşı daha az hassas yüzey tipinin uygulandığı binanın hizmet ömrü boyunca temizlik emek ve maliyetini düşürür.

İç mekanlar için popüler bir seçenek olan taşlanmış yüzey tipleri, döşendikten hemen sonra parmak izlerini belli edebilir, ancak bu izlerin görünürlüğü ilk birkaç temizlikten sonra daha az belirgin olacaktır.

Mimari yüzey tiplerindeki parmak izlerini ve diğer lekeleri çıkarmak için sabunlu su ve yumuşak bir deterjan genelde güvenilir ve başarılıdır.

Temizleme kolaylığı ile düzgün ve eşit bir parlaklık sağlayan ince bir film tabakasını birleştiren tescilli temizlik spreyleri mevcuttur. Bu temizlik spreyleri mevcut parmak izlerini yok ederler ve yüzeyi parmak izlerinin bir sonraki hizmette görülme eğilimini azaltacak bir durumda bırakırlar. Spreyi yüzeye uygulandıktan sonra kuru bir bezle ile parlatmak gerekir. Size en yakın ulusal paslanmaz çelik geliştirme kurumu, bulunduğunuz bölgede mevcut ürünler hakkında tavsiyelerde bulunabilir.

Cam cilalı paslanmaz çelik cam temizleyicileri ile temizlenebilir. Bu ürünlerden klorür içermeyen seçilmelidir.

Daha inatçı lekeler için ev tipi yumuşak krem temizleyiciler etkilidir. Bunlar ayrıca, su lekelerini ile hafif renk atmaları da temizleyerek çıkarmaya uygundurlar. Temizlik sonrasında kalıntılar (mesela buharlı ütüler veya araba aküleri için süper marketlerde satılan ) tercihen (deiyonize ) su ile temizlenir ve çizgiler ile su lekelerinin oluşmasını önlemek üzere kurulanır. Paslanmaz çelik yüzeyler üzerinde çizikler bırakabileceği için ovma tozları türü ürünlerin kullanılmaması gerekir.

Ciddi yağ ve gres yağı lekeleri, mavi ispirto ve izopropil alkol dahil olmak üzere alkol esaslı ürünlerle veya aseton gibi diğer çözücülerle çıkartılabilir. Bu ürünler, paslanmaz çelik için aşınma tehlikesi yaratmazlar.

Çözücüler kullanılırken lekenin paslanmaz çelik üzerinde yayılmamasına dikkat etmek gerekir , çünkü bu durumda lekeyi tamamen çıkartmak zorlaşır. Kısmen çözülmüş yağın veya gres yağının bütün izleri ortadan kalkıncaya dek çözücünün temiz ve yumuşak bir bezle pek çok defa uygulanması tavsiye edilir.

Boyalar ve duvar yazıları tescilli alkalin veya çözücü esaslı boya çıkarıcılarla yok edilebilir. Alttaki paslanmaz çeliğin yüzey çizilebileceği için sert ıspatulaları veya bıçakları kullanmaktan kaçınmak gerekir.

Uzun süre ihmal edilmiş olan yüzeyler, otomobil iş döşemesi gibi krom kaplama parçaları temizlemekte kullanılan türdeki metal cilalar ile temizlenebilir. Ayrıca, otomobil boyası sonrasında yeni yüzey tipi için kullanılan cilalar da düşünülebilir. Çok cilalı yüzeyler bu temizleyicilerle çizilebileceği için çok dikkat etmek gerekir.

Başka bir seçenek olarak, kirleri sökmek için, fosforik asit içeren tescilli bir paslanmaz çelik temizleyicisi kullanıldıktan sonra deiyonize su ile durulayıp kurulayın. Yamalı bir görüntüden sakınmak için parçanın tüm yüzeyinin temizlenmesi tavsiye edilir.

Herhangi bir işe başlamadan önce, üreticiden uygun malzeme güvenlik bilgi formu almış ve tamamen okuyup anlamış olduğunuzdan emin olunuz.Herhangi bir tereddüdünüz varsa, daha fazla bilgi isteyiniz.

Paslanmaz çelikler üzerinde kullanılması gereken temizleyiciler arasında şunlar bulunur

  • Klorür içeren, özellikle hidroklorik asit içeren temizleyiciler,

  • Hipoklorür içeren ağartıcılar paslanmaz çelikler üzerinde kullanılmamalıdır; paslanmaz çelik yüzeylere yanlışlıkla uygulanması veya dökülmesi durumunda derhal bol miktarda temiz su ile durulanıp çıkarılmalıdır.

  • Gümüş temizleyiciler, paslanmaz çelik üzerinde kullanılmamalıdır.

Normal kirleri veya parmak izlerini, vs çıkartmak için genelde nemli bir bez veya güderi uygundur.

Daha inatçı kirler için “Scotch Brite” gibi naylon süngerler genelde tatmin edicidir. Paslanmaz çeliklerin üzerinde paslanmaz olmayan çelik esaslı ovma telleri, temizlik elyafları ve tel fırçalar kullanılmamalıdır. Bunlar hem yüzeyi çizerler hem de paslanmaz yüzey üzerinde karbon çelik tortuları bırakırlar, bu da yüzeyin ıslandığı zaman sonradan pas lekeleri oluşabilir.

Desenli yüzeylere sahip paslanmaz çeliğin temizlenmesinde yumuşak naylon fırçalar kullanılabilir. Paslanmaz olmayan çeliğin mamul tel fırçaların kullanılmaması gerekir.

EN 10088-3 G, J ve K tipleri gibi belli bir yönde “taşlı” yüzeylerde, temizleme darbelerinin pürüz yönünde yapılması ve onları kesmemesi gerekir.

Temizlemek veya durulamak için su kullanıldığı zaman, özellikle de bulunulan yerdeki su kireçli ise su lekelerini önlemek için yüzeyin silinerek kurulanması tavsiye edilir. Kireçli suya bağlı leke oluşumu deiyonize su kullanılarak önlenebilir.

Demir partiküllerine bağlı “çapraz kirlenme” yi önlemek için, temizlik malzemelerinin daha önce “sıradan” (yani, karbon) çelikte kullanılmamış olduğundan emin olmak gerekir. Paslanmaz çelik parçalar üzerinde kullanılacak temizlik malzemelerinin sadece bu amaç için kullanılması tercih edilir.

Binaların iç mekanların da kullanılan paslanmaz çelik parçaların temizlenmesi aslında diğer malzemelerden daha çok da farklı değildir. Temizliğin, gözle görünür bir kir veya parmak izi birikimi oluşmadan önce yapılması gerekir, böylece hem temizlik için harcanan emek veya dış görünümünü değiştirme riski minimuma indirilebilir.

Binaların dışındaki uygulamalarda ise paslanmaz çelik, aşağıdakilerle temas sonucu potansiyel olarak çok daha geniş bir yelpazede yer alabilen zarar veren ortamlara maruz kalabilir:

 

  • Deniz havası,

  • Endüstriyel kirlerle yüklü ortamlar,

  • Yoldaki buzların eritmek için kullanılan tuzlardan gelen tuz zerrecikleri,

  • Atmosferdeki kirlilik ile trafiğe bağlı kirler.

Bunların hepsi de kahverengi lekelere neden olur. İyi bir uygulama, paslanmaz çeliği binanın pencereleri (camları) ile aynı sıklıkta temizlemektir. Kir ve tortu birikimimin ciddiyetine bağlı olarak, hafif kirlenmelerde veya yukarıda sıralanan ortamlarda 3-6 ayda bir rutin temizleme sıklığı önerilir. Bu tür kirler fosforik asit içeren bir paslanmaz çelik temizleyicisi ile çıkartılabilir.